Перейти до основного вмісту

Непомірний Судовий Збір заради 49 шт. TOYOTA CAMRY PREMIUM

У травні 2015 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України ""Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору", яким було значно підвищено ставки судового збору для звернення до суду.
Прийняття такого закону обгрунтовували необхідністю підвищення таким чином ефективності цивільного процесу, що було передбачено у підпункті «b» пункту 35 Меморандуму про економічну та фінансову політику (між Україною і Міжнародним валютним фондом)
Підвищення ставки судового збору при зверненні до кожної вищої судової інстанції обумовили більшою ресурсною затратністю  розгляду справ у судах апеляційної, касаційної інстанції та Верховному Суді України, порівняно з місцевими судами.

Ніби й можна поставитися з розумінням. Але як зрозуміти закупівлю під час війни судовою адміністрацією 49 (сорока дев'яти) автомобілів TOYOTA CAMRY комплектацій Premium та Elegance, з яких 5 для судової адміністрації, 2 для школи суддів.
Це при тому, що в більшості судів районної ланки не створенні умови не те що для відвідувачів, а й для самих же працівників та суддів.
Що цікаво, коли під час тендеру запитали, чи можливо поставити автомобілі з двигуном 1,8 що б їх значно здешевило, організатор торгів надав відмову. Комплектація має бути лише 2,5 л. Потужність в ціні)



















З іншого боку простим людям з прийняттям цього закону було суттєво обмежено доступ до правосуддя, оскільки не кожен здатний сплатити судовий збір за звернення до суду за захистом свої прав 770-2500 грн. А потім ще за подання апеляції та касації.

Практика демонструє, що наповнення бюджету шляхом стягнення судового збору деколи переходить межі розумності.
Ось деякі приклади.
Примусове стягнення Вінницьким апеляційним адміністративним судом судового збору з дружини загиблого воїна АТО за подачу апеляційної скарги у справі, пов'язаній із оскарженням постанови державного виконавця про закриття виконавчого провадження за стягненням одноразової грошової допомоги за загибель чоловіка
Через несплату судового збору залишення без руху Верховним судом касаційної скарги матері загиблого солдата строкової служби у справі про оскарження відмови МО України виплатити їй допомогу у зв'язку із загибеллю сина, який під час служби був збитий автомобілем.
Залишення без руху позовної заяви матері-героїні про право власності на земельну ділянку через те, що районний суд розцінив 740 гривень як недостатній розмір судового збору.
Відмова Окружного адміністративного суду м.Київа у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору учасника АТО, який оскаржує бездіяльнусть в наданні відповідного статусу.
Такі приклади можна довго перераховувати. Незважаючи, що суми досить значні, люди погоджуються платити, сподіваючись на те, що правосуддя дійсно покращиться, на те, що у судах будуть створені гідні умови для перебування та участі в засіданнях.
Виявляється забезпечення мобільності суддів є одним з пріоритетних завдань для забезпечення правосуддя в Україні.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Допомога членам сімей загиблих військовослужбовців

Громадська організація «Держава і Право» орієнтує свою діяльність на захист прав військовослужбовців та членів їх сімей. Відповідно до ст.16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» державою гарантована виплата одноразової грошової допомоги членам сім'ї, батькам та утриманцям у випадку загибелі (смерті) військовослужбовця. У випадку загибелі під час виконання ним обов’язків військової служби допомога виплачується у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року (1 275 000 грн.) У випадку загибелі в період проходження військової служби цей розмір становить 500-кратний розмір прожиткового мінімуму (850 000 грн.) Нерідко Міністерство оборони України безпідставно відмовляє у виплаті такої допомоги або замовчує про право на її отримання. Юристи, адвокати громадської організації «Держава і право» через суд добиваються зобов’язання Міністерства оборони Украї

Наша місія

Ми обєдналися заради ідеї змінювати життя в Україні на краще. На стільки, на скільки зможемо, вважаючи, що кожне зернятко, посіяне з доброю метою, може вирости у щедрий урожай. Звертаємо увагу на усі сфери життя в Україні. Окреслюючи основні питання, можна виділити наступні: - покращення екологічного середовища - закладення підгрунття для достойної старості людей молодого віку вже сьогодні - підвищення якості облаштування сіл, міст, доріг та інше.   Наша громадська організація не фінансується жодними зовнішніми силами. Діємо виключно за кошти членів громадської організації.

Захист Права На Землю

23 квітня 2019 року у місті Львові пройшла міжнародна практична конференція «Ефективне управління земельними ресурсами як передумова розвитку України». Захід пройшов під егідою програми Світового банку та ЄС «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами». На захід була запрошена учасник громадської організації «Держава і Право» Катерина Сільницька. Даний захід був присвячений проведенню земельної реформи в України, зокрема питанню обігу земель сільськогосподарського призначення. «…Зняття мораторію на продаж земель є критично важливою передумовою для підвищення рівня життя українського народу, прискорення темпів зростання рівня доходів населення та рівня доходності землі для мільйонів дрібних землевласників…», - як було зазначено Клаусом Дайнігером, провідним економістом Світового банку, одним із організаторів конференції. Під час заходу учасниками були обговорені ключові питання управління земельними ресурсами в Україні. Також запрошені міжнародні експерти мали змогу поділ